Thursday, April 23, 2009

DO IT!!!

Salam keceriaan...

Kali ini saya ingin berkongsi dengan para sahabat yang setia membaca blog ini tentang satu isu yang tak pernah lapuk dari azali lagi, iaitu DUIT (a.k.a. DO IT!!!). 22 dan 23 April 2009 yang lepas saya dan 2 orang lagi rakan intern telah dijemput oleh BAKA (Bahagian Agama dan Kaunseling PDRM) IPD Simunjan untuk menjalankan program bimbingan di sana.

Program bermula seawal jam 9.30 pagi. Memandangkan jarak dari Kuching ke Simunjan agak jauh dan mengambil masa 3 jam perjalanan, kami telah bergerak dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen Sarawak pada jam 6.30 pagi. Sepanjang perjalanan, kami diiringi oleh 2 orang anggota polis berpangkat Sarjan dan Kopral. Pengalaman menaiki kenderaan Waja PDRM sangat menarik, mungkin saya boleh kongsikan dalam nukilan blog yang lain.

Setibanya di IPD Simunjan, kami memulakan program dengan pelaksanaan modul yang pertama iaitu Pengurusan Tekanan. Sepanjang menjalani modul tersebut, saya dan rakan mendapati bahawa kebanyakan daripada anggota yang menghadapi tekanan diakibatkan oleh kegagalan dalam pengurusan kewangan. Pendek kata, semuanya DUIT. Untuk itu, dalam slot seterusnya, kami menekankan tentang pengurusan kewangan.

Pada awalnya, belum timbul kesedaran di kalangan peserta tentang pentingnya slot tersebut dijalankan. Namun, setelah penerokaan pengalaman dan perasaan dijalankan, serta perkongsian di kalangan anggota berlaku, akhirnya semua anggota berpuas hati dengan slot yang dijalankan. Setelah meninggalkan bilik seminar tempat program dijalankan, saya mula berfikir tentang satu perkara. Betapa besarnya pengaruh DUIT ke atas kehidupan manusia, hingga manusia boleh diperhambakan oleh DUIT.

dI IPD Simunjan, saya terpaku melihat tahanan di lokap. Saya bertanya kepada anggota bertugas tentang kesalahan yang dilakukan oleh tahanan tersebut. Jawapannya cukup ringkas. "Dia pencuri". Mendengar jawapan itu, terdetik dek akal dengan satu persoalan: "apakah bezanya engkau (anggota polis tersebut) dengan dia (tahanan)?" .

Tahanan tersebut cuma bernasib malang kerana mengambil tindakan yang salah pada masa yang salah. Puncanya, DUIT. Mungkin juga polis yang menangkapnya pernah melakukan tindakan yang salah, tapi pada masa yang betul. Apapun kesalahan yang telah dilakukan, puncanya tetap DUIT. Setelah terfikir sejenak, saya pun menyatakan suara akal kepada anggota tersebut.

" Encik, pencuri ini ditahan kerana beliau gagal dalam pengurusan kewangan. Kalau encik sendiri pun gagal dalam pengurusan kewangan, tak ada bezalah antara encik dengan pencuri itu. Mungkin encik boleh mengambil tindakan yang lebih teruk daripada dia".

Anggota polis itu terdiam. Mungkin sedang memikirkan kata-kata itu, atau mungkin juga terasa hati dengan kata-kata yang telah saya suarakan. Apapun yang dirasainya, harapan saya adalah agar beliau berfikir tentang pentingnya pengurusan DUIT yang betul. Saya pun ingin mengajak para pembaca yang dikasihi untuk berfikir sejenak tentang peri pentingnya pengurusan DUIT dalam kehidupan harian kita.

Zaman ini, DUIT sangat berpengaruh. Dari sejak dilahirkan, hingga dikebumikan, manusia memerlukan DUIT. Untuk membuang air pun kita perlukan DUIT. kalau tidak diuruskan sebaiknya, DUIT boleh merosakkan kita. Tapi, jika digunakan dengan berhemah, DUIT boleh menjadi satu senjata yang sangat berbisa.

Saya harap wacana minda saya kali ini boleh dijadikan peringatan untuk diri saya dan juga para pembaca. Janganlah diperhambakan oleh DUIT. Untuk itu, mulakan perancangan kewangan yang berhemah dari sekarang. DO IT!

1 comment:

Exec Haz said...

Hashimah,

yelah... duit memang besar pengaruh dlm life kan? sebab xde duit, xleh beli radio, kena nyanyi sendiri. tapi bile dah ada duit, dah bleh dengar radio dalam kete.
hmm.. ada duit leh makan spageti carbonara. kalo xde, just makan rojak kat Jai cafe. hehehe